Ticket to Ride is een erg bekend en geliefd spel. In deze review lees je wat het spel inhoudt en krijg je tips. Lees snel verder en ontdek wat dit spel je kan bieden.

Uitleg van Ticket to Ride Africa

Days of Wonder is de ontwikkelaar van het spel Ticket to Ride The Heart of Africa en bracht dit spel als derde uitbreiding voor Ticket to Ride op de markt. Het is een zeer competetief spel wat je met twee tot vijf spelers kunt spelen. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf acht jaar en ouder. De speeltijd van dit spel is ongeveer zestig minuten.

Het mooie aan dit spel is dat het klein is, de routes zijn dicht op elkaar en veel van deze routes liggen in dezelfde omgeving met dezelfde kleuren. Het is een prachtige uitbreiding, als je het wilt spelen heb je het basisspel nodig. Het spel speelt zich af in Afrika en voornamelijk in het zuidelijke gedeelte van dit continent. Deze uitbreiding is een grote aanwinst voor spelers die van wat competitie houden. Dit is puur omdat het speelbord lastig in elkaar zit.

Veel enkele routes

In dit spel zitten vooral veel enkele routes waar een speler op kan bouwen, alleen langs de kust kun je wat dubbele spoorlijnen vinden. Het is daardoor zeer eenvoudig om een andere speler te blokkeren. Indien je met de andere spelers wilt oversteken over het midden van het speelbord wordt dit wat lastig.

Dit maakt uitbreiden over het speelbord erg lastig. Vooral omdat de routes dichtbij elkaar liggen en van dezelfde kleur zijn. Je moet dus over veel treinkaarten van dezelfde kleur beschikken. Ook is het lastig om over het midden over te steken. Het kan zomaar een keer zijn dat je een route met gelijke kleuren moet nemen. Dit is in verhouding meer dan bij andere uitbreidingen.

Bestemmingskaarten met hoog aantal punten

Het mooie is dat de bestemmingskaarten of tickets je veel punten op kunnen leveren. Je ontvangt in deze uitbreiding 48 nieuwe bestemmingen waarvan er 18 zitten inzitten met meer dan 17 punten. De hoogste kaart kan je zelfs 27 punten opleveren. Het is wel een uitdaging om alle routes te claimen.

Terreinkaarten om punten te verdubbelen

Naast treinkaarten en bestemmingskaarten worden er in Ticket to Ride Africa ook terreinkaarten ingezet. Die kaarten geven je de mogelijkheid om geclaimde routes te verdubbelen in punten. Je moet ze dan wel in kunnen zetten op het juiste moment.

Zo bemachtig je terreinkaarten

Men legt de terreinkaarten aan het begin van het spel uit en worden opengedraaid. Ben je aan de beurt? Dan mag je normaal treinkaarten kiezen of twee open terreinkaarten nemen. Je kunt ook een gesloten terreinkaart van de stapel pakken. Je neemt ze niet in je hand maar legt ze open neer. Je ontvangt een bonuseffect van deze kaarten voor bepaalde kleuren spoorroutes.

  • Woestijn en savannekaarten zijn voor geel, oranje en rode routes
  • Jungle en boskaarten zijn voor groene, blauwe en paarse routes
  • Berg en klif kaarten voor zwarte, witte en grijze routes

Terreinkaarten spelen

Indien je drie gele treinkaarten speelt en een route wilt claimen waarop je drie treinwagons plaatst levert je dat normaliter vier punten op. Je mag er voor kiezen om de woestijn en savanne terreinkaart in te zetten, dit kan je veel punten opleveren. Deze moet dan wel passen bij de kleur route die je aanlegt. Indien je de route die je claimt 4,5, of 6 lang is of waarbij je locomotieven in moet zetten dan moet je er dus twee terreinkaarten van het overeenkomende type inzetten.

Tips voor het spel

Hieronder lees je een aantal tips die ervoor zorgen dat je het spel beter kunt spelen.

Tip 1: Zorg voor veel terreinkaarten daar ontvang je veel bonuspunten voor

Tip 2: Speel tactisch het speelbord is klein en alles staat dicht op elkaar

Tip 3:  Je mag terreinkaarten alleen spelen wanneer jij minimaal zoveel terreinkaarten van dat type bezit als jouw tegenstanders ook hebben.

Conclusie

Het is een mooie uitbreiding die veel waarde toevoegt aan het basisspel. Het is een uitdagend spel waarbij veel competitie gepaard gaat. Een mooi spel waarbij je alles goed in de gaten moet houden en kunt genieten van de extra spel optie met de terreinkaarten. Kortom een welkome aanvulling.

Bekijk hieronder aanbiedingen van Ticket to Ride Africa