Ken jij dit gevoel ook? ‘Je zit met je hele familie aan tafel en onder het genot van een warme kop chocolademelk spelen we met het hele gezin spelletjes. Iedereen heeft lol en geniet van de pret. Na het spel wordt er weer een nieuw spel gepakt, want het is zo gezellig om met de hele familie een familiespel te spelen.’

Dit is een algemeen beeld, maar het komt wel veel voor. Spelletjes spelen met de hele familie is gezellig. Daarom in dit artikel een lijst met de 16 leukste familiespellen.

Welke familiespellen zijn leuk om te spelen?

Kinderen zijn dol op spelletjes. Je geeft ze gerichte aandacht en ze leren ervan. Er zijn familiespellen voor oudere- en jongere kinderen te koop. Omdat er zoveel familiespellen te koop zijn vind je hier een lijst met de leukste familie spellen. Zo kun je gezellig een spel spelen met familie en vrienden.

Lijst met 16 leukste familiespellen

1. Speed Cups

In dit familiespel moet iedereen heel snel zijn en goed opleggen. Elke speler krijgt 5 cups van een door hen gekozen kleur: zwart, rood, blauw, groen en geel. In het midden van de tafel ligt een stapel kaarten. Elke speler draait een kaart om. Daar staan diverse objecten op met dezelfde kleur als de cups. De objecten op de kaartjes staan in horizontale of verticale volgorde. Is er een kaart omgedraaid? Wees dan snel en zorg ervoor dat jouw cups in exact dezelfde volgorde komt te gaan. Lukt het jouw als eerste? Druk je op de bel? De speler met de meeste kaarten heeft gewonnen. Super leuk familiespel voor kinderen vanaf 6 jaar een spel dat je met de hele familie kunt spelen.

2. Dobble

Een spel voor de hele familie waarbij je kind zijn reactie snelheid wordt geprikkeld. Vindt zo snel mogelijk twee dezelfde figuurtjes op de kaartjes. Wie het eerste alles gevonden heeft wint. Bekijk het spel hier.

3. Karel Koekoek

Er zitten vier kleine vogeltjes (van diverse kleuren) langs een groot ei. Deze draait rond en de spelers moeten zijn poten wegdrukken. Maar pas op! Het ei kan uitkomen en dan duwt Karel je weg. Is jouw poortjes omgeduwd? Lever dan een kaartje in. Je hebt verloren als je alles kaartjes kwijt bent. Een heerlijk familiespel om met je hele familie te spelen.

4. Vlotte Geesten

Een familiespel waarbij je behendigheid van pas komt. Om de beurt wordt er een kaart omgedraaid? Is de kaart in de juiste kaart afgebeeld, pak dan een speelfiguur. Staat er geen speelfiguur meer in de juiste kleur, pak dan he figuur dat mist waarvan de kleur ontbreekt. Pak je de juiste kaart dan mag je deze houden, bij de verkeerde kaart moet je een kaart afstaan. Bekijk dit spel en heb veel plezier!

5. Muizenval

Een fantastisch bordspel wat al heel lang bestaat. Je zet een hele stellage op het bord neer, dat is de muizenval, deze bouw je gedurende het spel. Je dobbelt en telkens mag je een deel opbouwen. Wordt jij gevangen genomen? Of overleef jij het?

6. Doolhof

Een geweldig spel voor kinderen vanaf 6 jaar. Het bordspel bestaat uit een bord met kaartjes. Je legt deze voor je neer hier staan de schatten op. Je schuift bij je beurt een deel van het doolhof weg. De rest van de spelers moeten goed opletten dat ze er wel doorheen kunnen lopen. Verzamel jij de meeste schatten?

7. Twister

Een te gek familiespel wat zelfs leuk is om met een groep vrienden te spelen. Iedereen kent het wel. Je draait aan een wiel en daarop staat in welke houding je moet gaan staan op de betreffende kleur. Blijf overeind staan? Zorg ervoor dat je niet valt, want dan heb je verloren.

8. Party en Go familie

Een spel dat je in teams met de hele familie speelt. Kom je op een vakje? Beeld dan iets uit, vertel iets, stel een vraag of teken. Dit geweldig familiespel is perfect om een avond mee bezig te zijn. Kinderen genieten er altijd van.

9. Pen Silly – Familiespel

Raadt tekeningen van elkaar terwijl je om de klok heen speelt. Je lacht je helemaal slap met dit familiespel. Geweldig om samen te spelen. Je zult veel lol hebben.

10. Kubb – Familiespel

Een echt familiespel afkomstig uit Zweden wat je buiten speelt. Je zet de koning in het midden, je bakent een stuk af met stokken. Je zet 5 torens achter de lijn. Het doel is om met het hele team waarmee je dit spel speelt de torens van het andere team om te gooien.

11. Yahtzee

Een geweldig familiespel waarbij je alleen maar dobbelstenen en een scorebord nodig hebt. Dobbel alle stenen in de beker en gooi ze op tafel. Kijk wat voor reeks je hebt en kruis deze aan op he scorebord. Degene die het eerst alles heeft van het scorebord wint.

12. Mens erger je niet

Een geweldig bordspel voor de hele familie wat je niet mag missen. Iedereen kent dit spel wel. Geniet van de sensatie en erger jezelf niet te veel als je de pionnen naar jouw vak wilt brengen. Wees op je hoedde voor andere en win als eerste.

13. Monopoly

Een klassieker die in de lijst met leukste familiespellen thuis hoort. Je bent een vastgoedmagnaat en je handelt veel in dit spel. Wie geen geld meer heeft verliest.

14. Rummikub

Een familiespel waarbij je een reeks kleuren en getallen apart Moet zetten en sorteren. Een spel warbij je geluk moet hebben, maar waarbij inzet ook belangrijk is.

15. Hotel 13

Een leuk spel voor kinderen vanaf 8 jaar wat pubers ook leuk vinden, Eigenlijk is het een soort monopoly, groot voordeel is dat het sneller gaat. Bouw hotels en geniet van de winst die je maakt. Degene met het meeste geld wint.

16. Pandemic

Een corporatief spel voor de hele familie waarbij je samen moet werken. Een spel voor kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn virussen uitgebroken over de hele wereld. Een team van onderzoekers moet er voor zorgen dat het virus binnen de perken blijft en dat er een geneesmiddel voor komt. Jouw familie is dat onderzoeksteam! Leuk voor de hele familie om te spelen en erg leuk.

Veelgestelde vragen

Wat is een familiespel?

Een familiespel is zoals het woord het al zegt, een spel dat je met de hele familie speelt. Het is gezellig om een familiespel met de hele familie te spelen. Het zorgt voor verbinding en veel lol. Bovendien is het goed voor de ontwikkeling van je kind.

Vanaf welke leeftijd kun je een familiespel met je kind spelen?

Familiespellen zijn leuk om met het hele gezin te spelen. Het is gezellig en je bent met iets leukers bezig dan dat je samen televisie kijkt. Er zijn diverse familiespellen te koop. Of het nu gaat om een bordspel of een kaartspel, er is altijd wel een familiespel te vinden. De spellen zijn meestal voor kinderen vanaf 5 a 6 jaar. Dit is een goede leeftijd bij kinderen om spelletjes mee te spelen. Het is fijn om op deze manier met je kinderen bezig te zijn. Er zijn ook familiespellen voor oudere kinderen te koop. Deze zijn meestal iets moeilijker. Deze familiespellen zijn vaak voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit zijn vaak spellen waarbij je brein wordt getraind. Je bent dan tactischer bezig en je moet jezelf heel erg goed concentreren. Het is fijn om je kinderen op die manier bezig te zien. Er zijn ook familiespellen te koop voor volwassenen. Dit zijn vaak moeilijkere familiespellen. Hierbij moet je handelen en echt tactisch nadenken. Ook zijn er spellen voor kinderen vanaf 3 jaar oud.

Bekijk hieronder de volledige top-16 leukste familiespellen