Bordspellen zijn weer helemaal terug van weg geweest. Ouderwets! Dat is onzin, steeds meer families, kinderen, studenten, vrienden groepen en andere gezelschappen spelen bordspellen. Niet vreemd, het is een leuk tijdverdrijf en het zorgt voor verbinding. Op koude donkere avonden in de winter is het gezellig en het is eens iets anders dan die saaie televisie programma’s. Speel ook eens een leuk bordspel. Kijk in de lijst met 10 beste bordspellen in dit artikel en speel als eerste het spel uit deze lijst met je vrienden, kinderen, familie, kennissen of huisgenoten.

Lijst met 10 beste bordspellen

In deze lijst vind je een overzicht met 10 bordspellen. Dit zijn bordspellen die veel worden gespeeld en favoriet zijn bij andere. De lijst is zeer zorgvuldig samengesteld en er is aan iedere leeftijdscategorie of doelgroep gedacht.

1. Monopoly Classic Nederland – Bordspel

Deze klassieker moet natuurlijk bovenaan staan. Ook al is dit een zeer bekend spel niet iedereen heeft het nog in huis. Veel mensen vinden het te standaard, waardoor ze het niet aanschaffen. Toch, als je vaak vraagt aan mensen wat ze willen spelen zeggen ze: ‘Monopoly’. Daarom staat deze klassieker op nummer een, want hij wordt vaak vergeten, maar het is nog steeds een enorme favoriet.

Dit beroemde vastgoed spel waarin je heel snel moet handelen is soms een echt zenuw spel. Desondanks is het bij menig mens favoriet en kinderen vanaf 10 jaar kunnen dit spel spelen. Uitleg is natuurlijk niet nodig, want iedereen kent dit spel wel.

2. Rummikub Original

Nog zo’n klassieker die volgens vele alleen maar bij oma in de kast hoort te staan, maar als je vraagt wat wil je doen antwoord iedereen met ‘Rummikub’. Daarom staat dit spel op nummer twee. Het is een vergeten spel, maar nog steeds heel leuk. Nu is er weer een nieuwe uitvoering, dus schaf hem zeker aan. Voor degene die het spel niet zo heel goed meer kent een korte uitleg:

Je legt een aantal gekleurde cijfers op je plankje, waar je vervolgens mooie cijferreeksen mee maakt. Leg jij de perfecte combinatie? Ja, dan zul je snel van al je cijfers op je plankje af zijn. Het vergt inzicht, durf, tactiek en lef. Combineer alles op de juiste manier en leg als eerste alles op tafel Is alles op? Dan heb jij gewonnen.

3. Catan – Basisspel

Het bordspel waarbij je moet handelen mag niet ontbreken op deze lijst en staat dan ook met stip op nummer 3. In 1999 werd dit spel tot Speelgoed van het jaar verkozen. Het is leuk voor iedereen door de interactie, het geluk en de tactische mogelijkheden. Handel met precisie en gebruik je inzicht. Plaats de dorpen op de juiste plaats en vergaar veel grondstoffen. Haal als eerste 10 punten en win.

4. 30 Seconds Herziene Editie

Dit is het partyspel wat je met teams kunt spelen. Geweldig voor op een feestje. Probeer in 30 seconden zoveel mogelijk begrippen van het kaartje te omschrijven. Hoe meer je met je team raadt, hoe meer velden jullie vooruit mogen. Bereikt jouw team als eerste de finale? Een terechte nummer 4 die voor veel lol en gezelligheid zorgt.

5. Codenames – Gezelschapsspel

Een ideaal gezelschapsspel om met een grote groep te spelen. Terecht een plek op nummer 5. Er liggen vijfentwintig spionnen op tafel. Een speler uit elk team weet welke spionnen bij zijn team horen. Deze geeft aanwijzingen op basis van één woord. Lukt het om de juiste aanwijzingen je geven? Maakt jouw teamlid als eerste contact met al zijn spionnen? Spannend en innoverend. Speel dit spel en win met jouw team.

6. Azul – Bordspel

Een iets minder bekend bordspel, maar wel zo populair. Veel mensen kennen het van horen zeggen, maar hebben het nooit gespeeld. Met de tegels versier je het paleis. Met specifieke patronen en completerende sets scoor je punten. Verspil geen materialen, dat kost je punten. Behaal de meeste punten en win het spel.

7. Ticket to Ride Amsterdam – Bordspel

Ticket to Ride is een populair bordspel en in vele varianten verkrijgbaar. In deze versie waan je jezelf in het Amsterdam van de 17e eeuw. Spelers proberen om punten te scoren door routes tussen locaties te claimen. Behaal de bestemmingskaarten en handel. Claim je route en win. Terecht een nummer 7 voor dit populaire spel.

8. Wingspan – Bordspel

Dit bordspel is genomineerd tot spel van het jaar in 2019. Een bordspel met vogels in de hoofdrol, spanning en tactiek stijgt. Probeer om de beste leefomstandigheden voor vogels te creëren in je eigen opvangcentrum. Bouw een prachtige opvang en scoor aan het einde de meeste punten met je vogels. Pak voedsel uit een echt ‘vogelhuisje’, leg ei-miniaturen naast het nest en verzamel nieuwe vogels. Maak combinatie en zorg voor variatie met je medespelers.

9. Keezen bordspel

Een ‘Oud Hollandse’ klassieker voor je gezin. Te spelen tot zes spelers en van 3 tot 10 jaar. Maak een team en bereik als eerste met je kleur je thuis basis. Een spel vol geluk, gezelligheid en tactiek. Je kind zal er veel plezier aan beleven. Bekijk dit spel hier.

10. Carcassonne – Basisspel

Een geliefd bordspel voor de hele familie. Bereik het doel en bouw de stad Carcasonne op. Plaats landtegels en horigen, probeer zoveel mogelijk punten te verzamelen en win dit spel. Een eenvoudig spel om te leren, dus kennen je medespelers het niet, je legt het spel zo uit. Terecht een nummer 10 voor dit leuke spel wat je ook nog eens uit kunt breiden.

Veelgestelde vragen over bordspellen

Wat zijn de populairste bordspellen van deze tijd? 

Bordspellen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Mensen hebben ontdekt hoe gezellig het is om een spelletje te spelen. Grote groepen spelen meestal in teams. Hierdoor hoef je niet lang op je beurt te wachten. Veel achter de televisie zitten is saai, zodoende dat gezinnen, familie, vrienden groepen en studenten steeds meer bordspellen spelen. Eigenlijk, zijn is deze tijd alle bekende spellen wel populair. Spellen als Monopoly, Catan, Mens erger je niet, Stratego en Levensweg zijn niet aan te slepen. In antwoord op de vraag: ‘Wat zijn de populairste spellen van 2020?’ Kan er alleen maar gezegd worden dat eigenlijk alle ‘gouwe ouwe’ weer populair zijn. Het is lastig om te kiezen en misschien wil je ook wel weer wat nieuws. Maar vergeet niet dat deze oude maar populaire bordspellen lief-voor-niets zo populair zijn, ook in 2020.

Hoe kies je het juiste bordspel?

Een nieuw spel uitproberen is leuk maar het vergt wel wat doorzettingsvermogen en oefening. Je hebt een bordspel niet zomaar onder de knie. Neem dit mee in je achter hoofd als je een bordspel gaat kopen. Je wilt natuurlijk wel een spel dat iedereen leuk vindt. Niet iedereen vindt het leuk om een spel uit te pluizen, overleg dit dus even van te voren.
Je hebt besloten dat je met je vrienden, familie, huisgenoten of kinderen een spel wilt gaan spelen. De andere bordspellen die in de kast liggen heb je al zo vaak gespeeld. Je hebt overlegt en wilt een nieuw spel spelen. Maar hoe kies je het juiste bordspel?
Vraag eerst aan je kinderen, familie, vrienden of huisgenoten of zij een spel kennen dat ze graag willen spelen. Dit scheelt enorm veel zoeken. Weet je het nog niet? Kijk dan in de lijst met 10 beste bordspellen in dit artikel. Het zijn zorgvuldig geselecteerde spellen, deze zijn veel verkocht en ze zijn met liefde uitgezocht. Je vindt vast-en-zeker een bordspel in deze lijst met 10 beste bordspellen.

Bekijk hieronder de volledige top-10 bordspellen