Kaartspellen speelt men allang. In deze tijd is daar veel variatie op gekomen. Er zijn nu diverse soorten kaartspellen gekomen welke je al met twee personen kunt spelen. Het mooie aan kaartspellen is dat je dit vaak met een grote groep kunt spelen. Meer plezier voor zijn allen dus. Bekijk deze top 10 met leukste kaartspellen en kies een kaartspel uit dat je wilt spelen.

1. Love letter

Spelauteur Seiji Kanai stopte een romantisch verhaal vol list en bedrog in een klein doosje. Daar zit een love letter in. Vroeger was dit spel van 999Games, nu is het spel van Z-Man Games. Tijdens het spel leg je om beurten een karakterkaart op de tafel neer. Elk karakter heeft een eigenschap die je moet uitvoeren als je hem speelt. In dit spel kun je kaarten: vergelijken, afleggen, ruilen, en zelfs andere spelers elimineren. Je wint de ronde als je als laatste over blijf of de kaart met hoogste waarde in je hand hebt. Degene die als eerste het benodigde aantal rondes wint, wint gelijk het hele spel.

2. Codenames

Dit spel kun je met twee tot maximaal acht personen spelen. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 12 jaar. Het spel is door White Goblin Games op de markt gebracht. Het mooie aan dit spel is dat je het in grote groepen kunt spelen, het is een hilarisch spel wat veel plezier geeft. Je speelt het in twee teams. Een team bestaat uit een hoofdspion en spionnen. Er liggen 25 woorden op tafel. Alle hoofdspionnen krijgen de opdracht om 7 tot 8 willekeurige woorden door hun andere teamlid aan te laten wijzen. Een hoofdspion mag slechts één woord (de hint) en een getal (aantal te raden woorden) noemen. Welk team raad als eerste alle woorden.

3. The Mind

Een origineel spel die niet in deze top 10 mag ontbreken. Er komt weinig tactiek aan te pas, maar met weinig speelmateriaal maak je iemand heel zenuwachtig. Voel jij je hart al in je keel? Het bestaat uit kaarten van 1 tot en met 100. Elke speler krijgt kaarten in zijn hand, samen maken jullie een stapel, oplopend van hoog naar laag. Klinkt makkelijk. Nou niet dus, je mag niet praten met elkaar en seinen is uit den bozen. Je moet dus zelf bepalen of jij het getal 30, 40 of 50 neerlegt, want je weet nooit wie er een lagere kaart heeft.

4. Machiavelli

Een zeer bekend spel in Nederland wat veel wordt gespeeld. Je moet veel anticiperen op je tegenstander. Zorg ervoor dat je de karakters van je medespelers kent. Je moet er tegen kunnen dat je af en toe wat strubbelingen en strijdt hebt met elkaar in dit spel. Is dit ok? Speel dan dit spel en geniet van het plezier. Je kiest elke ronde een karakter, elk karakter heeft een unieke eigenschap. Zo kun je geld verdienen. Trek gebouw kaarten en bouw extra gebouwen. Dit levert punten op. Maar pas op er zijn ook karakters die jou kwaad willen doen.Heksen en moordenaars, zeer verleidelijk. Durf jij dit spel aan?

5. Halli Galli

Een spel dat al heel lang bestaat, maar wat nog steeds populair is. Je kunt dit spel met twee tot zes spelers spelen. Het is een spel die jouw reactietijd test. Let dus goed op, want voor je het weet liggen er vijf dezelfde vruchten op tafel en drukt de ander op de bel. Wie het eerste al zijn kaarten op heeft wint.

6. Saboteur

Dit kaartspel speel je met drie tot tien personen. Het is een erg populair spel waarbij je in he geheim een tol toegewezen krijgt. Probeer met de dwergen via de gangen een route naar een verborgen edelsteen aan te leggen. De saboteurs in dit spel proberen dit te verhinderen. Je kunt winstpunten verdienen, afhankelijk van jouw rol. Gebruik de actiekaarten in dit kaartspel en zorg ervoor dat de andere spelers geen informatie vinden over de locatie van de edelstenen. Spannend en hilarisch spel waarbij tactiek een rol speelt.

7. UNO Kaartspel

Dit kaartspel wordt al heel lang gespeeld, maar is nog steeds een groot succes bij familie, vrienden en studenten. Doel van dit kaartspel is om de eerder gespeelde kaart met een kaart van dezelfde kleur of hetzelfde symbool te overtreffen. Let goed op voor actiekaarten en bluffers in het spel. Jouw tegenspeler kan een verdomd goede bluffer zijn en het jou heel moeilijk maken. Het lijkt op pesten, maar nu zijn er cijfers in het spel. Speel als eerste al je kaarten weg en geniet van dit spel.

8. Shit Happens 18+ Kaartspel

Het leven is niet altijd even makkelijk. Ook in dit spel niet. Het is een weerzinwekkend levensecht party spel. Kom terecht in ongewenste situaties en rangschik deze op je ‘lane of pain’, welke loopt van 1 tot 100. De een in dit spel staat voor niet erg, honderd staat voor heel erg. Je krijgt drie kaarten uitgedeeld, deze leg je voor je neer in gerangschikte orde. Links is minst erg, rechts is ergste. Dit is de basis. De speler rechts leest een nieuwe kaart voor, maar laat deze natuurlijk niet zien. Nu moet je raden of deze kaart erger of minder erg is dan de basis. Of zit de kaart ergens tussen in. Raadt jij het goed? Leg dan de kaart bij het rijtje neer. Heb je al eerste 10 kaarten liggen dan heb je gewonnen.

9. Valse Motten – Kaartspel

Dit spel is van 999Games en is een kaartspel van de kinderen van topauteurs Inka en Markus Brand. Dit kaartspel won in 2012 de prijs voor beste kinderspel van het jaar in Duitsland. Valsspelen is eindelijk toegestaan. Zo wordt winnen echt leuk. Je legt als speler de kaarten af, dit volgens spelregels, maar toch speel je vals en probeer je sneller van je kaarten af te komen. Er is een speler die de kaarten bewaakt, de bewakingskever. Betrapt hij een speler, dan moet de dader zijn kaarten terugnemen en er extra bij pakken. Ben jij als eerste al je kaarten kwijt? Valse Motten is een creatief spel en haakt in op de behoefte van vele spelers om eens lekker vals te spelen. Ideaal voor grote gezelschappen. Neem het niet al te serieus en heb veel lol met dit spel.

10. Kaartspel Boonanza

Dit kaartspel is geschikt voor maximaal zes spelers en je kunt het spelen vanaf je 10e levensjaar. Een boon is een eigenzinnig gewas, het gedijt alleen in gezelschap van zijn soortgenoten. Bonenkwekers houden hier altijd rekening mee en investeren in maximaal twee of drie soorten bonen. Ze kunnen hun overtollige bonen verhandelen aan collega’s. Maar welke bonen zijn schaars? Welke bonen brengen veel op? Wees een gewiekste handelaar en eis de interessantste bonen voor jezelf op. Verkoop de oogst duur en win. Het is een hilarisch spel waarbij veel tactiek komt kijken. In 2003 is dit spel genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs en in 1997 is dit spel in Duitsland genomineerd voor Spiel des Jahres. Het spel gaat dus al een tijdje mee, maar is nog steeds zeer populair. Het mag dus niet ontbreken in deze top 10.

Veelgestelde vragen:

Hoe speel je het kaartspel Uno?

Uno speel je eigenlijk net als pesten alleen dan met nummers. Let goed op en zorg ervoor dat de ander je niet overtreft.

Zijn er ook uitbreidingen voor kaartspellen te verkrijgen?

Ja, dit is afhankelijk van het kaartspel zelf, maar er zijn veel spellen van 999Games die over uitbreidingen beschikken. Houdt dit dus goed in de gaten.

Bekijk hieronder de volledige top-10 leukste kaartspellen