Ticket to Ride is sowieso een geweldig spel om te spelen. Met deze uitbreiding wordt je op tactisch vlak erg uitgedaagd. Het mooie aan dit spel is dat dit spel element veel toevoegt. Maar je wilt natuurlijk wel weten wat je moet doen. In dit artikel lees je alles over dit spel en ontdek je alle voordelen. Lees de tips en speel dit geweldige spel.

Hoe gaat het spel in zijn werk?

Bij dit spel is het de bedoeling dat je weer een route aan gaat leggen naar je eindbestemming. Het mooie hieraan is dat je gebruik maakt van een bijzondere kaart. Je ziet alleen maar gestreepte routes. Deze kun je niet gebruiken en moet je eerst voorzien van een treinrails met de bijbehorende kleur. Je kunt bij dit spel bestemmingen in Frankrijk kiezen en daar routes aan leggen of in het wilde westen.

Frankrijk

Indien een speler ervoor kiest om twee treinkaarten te nemen is er een additionele regel dat je ook een treinrails op het bord moet leggen. Je gaat dus bepalen welke kleuren de routes krijgen. Dit doe je door spoorwegen te gebruiken die twee, drie, vier of vijf stukjes lang zijn. Nadat je deze routes hebt ingekleurd, dit gebeurt door willekeurige spelers mag iedere speler gebruik maken van deze routes door er zelf wagons op te bouwen.

Routes onbruikbaar maken

Je kunt zien dat er aparte situaties ontstaan. Dit komt doordat er stukken rails zijn die elkaar overlappen. De eerste ingekleurde treinrails die erop wordt gelegd wordt bepaald en dan moet je kijken welke route je nog mag gebruiken. De andere route is dan niet meer bruikbaar in het spel.

Routes claimen

Je kunt een route claimen deze gaat op deze speelzijde gewoon identiek zoals in ieder ander spel. Het is de bedoeling dat je de benodigde hoeveelheid treinkaarten betaald. Leg een route aan en claim deze met jouw kleur.

Langste route en meeste bestemmingskaarten

Je kunt twee extra bonuspunten verdienen door: de langste route te maken of de meeste bestemmingskaarten te verdienen.

Wilde Westen en Old Amerika

Op de Old West speelzijde kun je met zes spelers aan de slag. Er zitten in de uitbreiding dan ook 40 extra witte treintjes. Dit is mooi, want op deze manier kun je goed aan de slag. Verder komen er 3 stadsminiaturen per speler in het spel en komt Alvin de alien om de hoek kijken. Spannend spelelement.

Kaart in Ticket to Ride Old West

Het mooie aan de kaart is dat deze is voorzien van ontzettend veel dubbele routes. Dit moet ook wel anders ben je zo geblokkeerd en kun je niet meer verder spelen. Je vindt aan de westkant van noord naar zuid een strookmet driedubbele routes.

Speelbord Ticket to Ride Old West
Speelbord Ticket to Ride Old West

Alleen bouwen aan je eigen netwerk

Eigenlijk zijn  alle handelingen met treinkaarten en bestemmingskaarten zijn gelijk aan het basisspel. Het verschik zit hem in het claimen van de routes. De route moet namelijk liggen aan de stad die jij hebt uitgekozen.

Stadsminiaturen als startpositie

Iedere speler start het begin van het spel met een drietal kleine miniatuur huisjes in eigen spelerskleur. Daarna ga je met het spel aan de slag. Je plaatst deze op het bord en degene die als laatste aan de beurt is mag kiezen waar hij zijn eerste stad op het bord wilt plaatsen. Alleen aan die stad mag je jouw eerste treinroute leggen. Kies dus de juiste startpositie. In de volgende zetten mag je alleen nog routes claimen welke grenzen aan je stad of je bestaande treinnetwerk. De keuzes zijn in het begin hierdoor wat beperkter, maar hoe meer routes, hoe meer mogelijkheden.

Een tweede stad bouwen

Indien je twee treinkaarten betaald in je beurt van dezelfde kleur, mag je een tweede stad bouwen. Let goed op want deze moet dan wel weer aan je eigen routes grenzen. De reden waarom je dit zou doen is om extra bonuspunten te verdienen. Je moet wel rekening houden met het feit dat andere spelers aan je stad moeten grenzen. Je krijgt punten voor de route van de andere.

Alvin de alien in The Old West

Bestemmingskaarten en Alvin de alien
Bestemmingskaarten en Alvin de alien

Het leuke is dat je nog een alien-variant in dit spel vindt. ‘Alvin de alien’ staat tot je beschikking en deze kun je goed gebruiken, want je kunt er extra bonuspunten mee verdienen. Dit token wordt geplaatst op de stad Roswell in het zuidoosten. Je verbindt de route met Roswell en je mag de alien op een van de steden zetten.

Indien een andere speler zijn spoorlijn met jouw stad verbindt mag deze de Alien fiche overpakken en vervolgens op een van zijn eigen steden plaatsen. De speler die aan het einde de Alvin alien in zijn bezit heeft krijgt 10 extra bonuspunten. Niet echt belangrijk voor het hele spel lijkt mij, maar wel een mooi element wat je er aan toe kunt voegen om het spel spannender te maken.

Meeste bestemmingskaarten in bezit

Het mooie is dat er in deze uitbreiding een bonus is voor degene die extra bestemmingskaarten heeft voltooid. Je krijgt daar vijftien extra bonuspunten voor.

Tips

Het leuke aan dit spel is dat het makkelijk is om te spelen. Je moet het alleen even doorhebben. Hier nog wat tips.

Tip 1: Zorg dat je de juiste stad als startpositie kiest

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je meer routes kunt leggen. Met de juiste startpositie behaal je dus veel winst.

Tip 2: Zorg dat je de alien te pakken krijgt

Het levert je extra bonuspunten op en dit is altijd mooi meegenomen.

Conclusie:

Deze uitbreiding is een welkome aanvulling op het basisspel. Je hebt wel het basisspel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen. Er zitten veel verassende spelelementen in, dat maakt deze uitbreiding ook zo leuk. Het is daarom belangrijk dat je kijkt naar de mogelijkheden, want je kunt er veel winst uit behalen. Er zitten spelelementen in die je niet verwacht, maar waar je met tactisch spel veel mee kunt behalen.

Verder is het spel overzichtelijk opgezet en heeft geen gekleurde routes daardoor kun je jouw eigen routes bepalen. Een verassende insteek, maar wel zo leuk. Het is een fijn spel om te spelen en je kunt er uren spel plezier mee beleven.

Bekijk hier aanbiedingen van Ticket to Ride France & Old West